In de zomer van 2020 test PostNL een nieuw concept voor stadsdistributie. Een primeur voor de marktleider in pakketten om met deze grootste elektrische transportfiets ooit in de binnenstad te bezorgen zonder uitstoot van CO2, NOx en fijnstof. Een prachtig duurzaam initiatief dat natuurlijk ook veilig moet zijn voor de bezorgers en de bewoners van de binnenstad. Tijd voor een interview met Safety specialist Lu Zheng van Yokogawa hoe we dat aangepakt hebben.
In de stad is de fietskoerier meer en meer te zien. Fietskoeriers.nl bezorgt tienduizend pakketten per dag, vier keer zo veel als drie jaar geleden. De groei zit vooral bij webshops en bij groene, duurzame bedrijven. Ook PostNL ziet een ruime groei van elf procent, met name als gevolg van de coronacrisis. Mede daardoor steeg de omzet bij het postbezorgbedrijf in het hele eerste kwartaal van dit jaar van 684 miljoen naar 701 miljoen euro. PostNL verwacht dat de pakketbezorging de komende jaren nog verder blijft groeien.
Deze gloednieuwe cargo e-bike is een zeer interessant én duurzaam project in de transport industrie. Was dat reden genoeg voor Yokogawa om hieraan mee te werken?
Zheng: ‘Yokogawa is een groot voorstander van duurzaamheid waardoor we enthousiast waren om deel te nemen aan deze emissievrije, groene en CO2-neutrale innovatie. Omdat de technologie voortdurend in dienst staat van ons leven, zullen er altijd nieuwe risico’s ontstaan bij nieuwe toepassingen. Het is onze (MVO) overtuiging om zo’n proces te waarborgen en te zorgen voor een veilige transformatie naar duurzaamheid. Daarbij zijn we er van overtuigd dat door onze expertise en operationele ervaring op het gebied van functionele veiligheid een applicatie als deze elektrische transportfiets nog veiliger én duurzamer wordt.’
Green Deal Zero Emission Stadslogistiek
PostNL wil graag emissievrij bezorgen. Net als gemeenten hebben ze zero-emissie ambities: over vijf jaar willen ze minimaal 25 binnensteden in Nederland emissievrij bevoorraden. Momenteel bezorgen ze een deel van de pakketjes in het centrum van de oudste stad van Nederland met gloednieuwe driewielige elektrische transportfietsen. Nijmegen heeft de primeur. De test duurt vier maanden en als het succesvol is, wordt de pilot uitgebreid naar meer steden.
Maximale veiligheid voor deze XL e-bike: Hoe is Yokogawa te werk gegaan?
Zheng: ‘Het begon allemaal met de planning; voorbereiding is het halve werk. Allereerst werden de rollen en verantwoordelijkheden afgestemd en besproken met Fulpra Motors. Zo ontstond er een solide en gestructureerde basis. Met rigoureuze stappen in het ontwerpen, testen en valideren hebben we hun vertrouwd gemaakt met het vermogen om fouten tijdens de levenscyclus te vermijden, te controleren en te verhelpen. Deze capaciteit is gericht op verdere verbetering die geschikt is voor productiedoeleinden.
Prototypes worden gebruikt om de functionaliteit en potentiële eisen te onderzoeken, maar er kunnen in deze fase wel gevaren worden blootgelegd. We hebben Fulpra Motors ondersteund bij het toepassen van de volledige functionele veiligheidslevenscyclus (uit de IEC-61508 en ISO-26262) op een manier die gemakkelijk toepasbaar is, en maximaal resultaat oplevert voor dit pilot project. Door middel van ons advies, gedegen documentatie (audit trial) en regelmatig overleg zijn wij ervan overtuigd dat deze elektrische transportfiets veilig is ontworpen en zal slagen in deze pilot voor CO2-vrije pakket bezorging.’
Uitstootvrije last mile pakketbezorging
De fiets is voorzien van een gesloten kast gemonteerd met een totale laadruimte van 2,6 kubieke meter (goed voor twee standaard rolcontainers die via oprijplaten eenvoudig geladen en gelost kunnen worden). Deze robuuste fiets is door startup Fulpra Motors uit Utrecht speciaal ontwikkeld voor last mile pakketbezorging in de stad en kan tot 200 pakketjes geladen op rolcontainers bezorgen. Hiervoor heeft de gemeente zich flexibel opgesteld zodat er ook buiten de venstertijden mag worden gereden. De ontwikkeling van deze fiets duurde drie jaar met een scherp oog voor bezorgers en bezorg-bedrijven.
Pakketje op een schone en stille manier bezorgd
Het verschil met andere elektrische vrachtfietsen is dat het hier gaat om de grootste fiets die PostNL ooit in de praktijk heeft getest. Spannend is of het in de praktijk gaat werken; het inpakken van de rolcontainers in het pakkettensorteercentrum vereist een bepaalde slimmigheid en ook het rijden met de fiets vraagt – vanwege zijn robuustheid – om een behendigheid van de bezorger. Verder verwacht PostNL dat een kleiner stadsdistributie voertuig zorgt voor zowel minder congestie als overlast. Met een meter breed kunnen ze gewoon op het fietspad rijden en versperren de weg niet als ze in een smal straatje een pakketje afleveren. Als we hier uit onderzoek onder winkelend publiek bevestiging voor krijgen, dan is dat voor PostNL alle reden om deze test uit te breiden.
Hoog elektrisch vermogen
Nijmegen is niet zonder reden gekozen voor de pilot met de elektrische transportfiets. De binnenstad met kleine straatjes en heuveltjes is de ultieme testcase voor Fulpra Motors. De startup die in 2017 begon met het van scratch af ontwikkelen van de vrachtfiets, wil volgens Niels Markvoort, directeur van Fulpra, de robuuste fiets ook in andere Europese steden introduceren. “Wat deze fiets zo bijzonder maakt, is het elektrische vermogen van de accu zo’n 1.000 Watt. Dat is ongeveer vier keer zoveel als het vermogen van een normale, elektrische fiets. Dankzij dat grote vermogen en hun robuustheid zijn ze geschikt voor intensief zakelijk gebruik in steden.”
Goedgekeurd door RDW
De fietsen zijn 1 meter breed, hebben een maximum snelheid van 25 kilometer per uur en een actieradius van ongeveer 70 kilometer. De fietsen zijn voorzien van diverse sensoren en een communicatiesysteem en zijn verbonden met de cloud. Zo heeft de vlooteigenaar inzicht in alle onderhouds-, functionaliteits- en locatiegegevens. De technische staat en de beveiliging van de fiets kan op afstand worden gemonitord om de routes zo optimaal mogelijk in te plannen. De laadruimte is licht en de fiets kan zwenken waardoor de berijder net als op een gewone fiets kan sturen, terwijl de basis met bak stabiel op de weg blijft. De transportfietsen zijn goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Voor de fiets is geen helm of rijbewijs nodig en de fiets mag gewoon op het fietspad rijden.
PostNL: Nijmegen ‘fietst’ vooruit
De provincie Gelderland en het Europese Interreg-project I-AT-project (dat zich richt op het onderzoeken en stimuleren van vernieuwende manieren van vervoer en transport) hebben het bedrijf van Markvoort voor een deel financieel gesteund met de ontwikkeling en de bouw van de transportfietsen. Nijmegen loopt vooruit op de Europese wetgeving die ervan uitgaat dat er in 2050 alleen nog maar emissievrije voertuigen de stad in mogen. Doel is de emissie van CO2, NOx en fijnstof als gevolg van stadslogistiek tot nul te reduceren en in het verlengde daarvan het aantal verkeersopstoppingen in binnensteden te minimaliseren.
Last mile delivery kan vanaf nu anders
- met de capaciteit van een bestelwagen en het gemak van een fiets
- 3000 liter laadruimte, gewoon over het fietspad
- parkeren op de stoep
- schone bezorging
- zonder oponthoud
Meer informatie
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Business Development Manager Niels Huttenhuis via email niels.huttenhuis@nl.yokogawa.com of telefoon 088 464 1394.
Copyright© cargo ebike beelden van TNT post
De 4 voor- en nadelen van een online veiligheidsstudie – HAZOP
De vijf belangrijkste redenen om de prestaties van veiligheidssystemen te bewaken