Interessante tijd voor autonome fabrieken

Tegenwoordig zou het standaardiseren en automatiseren van operating procedures op basis van best practices van ervaren operators hoog op de agenda van plantmanagers moeten staan. Dit zorgt immers voor een veiligere werking en een betere rentabiliteit van uw plant. Maar […]

Exapilot autonome fabrieken

Tegenwoordig zou het standaardiseren en automatiseren van operating procedures op basis van best practices van ervaren operators hoog op de agenda van plantmanagers moeten staan. Dit zorgt immers voor een veiligere werking en een betere rentabiliteit van uw plant. Maar het is om andere redenen ook slim om dit juist nu te overwegen. Ik interviewde Solution Consultant Sina Robbat en vroeg naar zijn ervaring rond de transformatie naar autonome fabrieken.

Autonome plant past in een 1,5 meter economie

Voor Modular Procedural Automation (MPA) heeft Yokogawa een oplossing, genaamd Exapilot. Deze gedegen oplossing is juist in deze tijd zeer interessant, doordat operators te maken hebben met beperkingen zoals bijvoorbeeld de 1,5 meter economie en een maximum aantal werknemers in de controle kamer.

Robbat: ‘Met Exapilot heb je misschien maar 1 panel operator nodig om plant operaties zoals start-up, shutdown of load veranderingen voor elkaar te krijgen. Dit komt omdat Exapilot het control systeem aanstuurt met voorgeprogrammeerde operating procedures en zodoende werk uit handen van operators neemt. De complete operating procedures kunnen door Exapilot geprogrammeerd en uitgevoerd worden. Een simpel voorbeeld; een handeling binnen een procedure kan bijvoorbeeld het automatisch aansturen van een klep zijn wanneer de temperatuur x graden stijgt of daalt. Exapilot controleert dan de waarde van de temperatuur en stuurt zonodig de klep aan. Door de implementatie van Exapilot zullen er minder panel operators nodig zijn om plant operaties uit te voeren. Met als positieve bijeffect dat er ruimte ontstaat voor de operators om andere activiteiten uit te voeren of nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.’

De meest optimale opstartprocedure voor Evonik

Kijk bijvoorbeeld naar het succesverhaal van Exapilot bij Evonik Industries – een van ‘s werelds grootste producenten van chemische specialiteiten. Hun fabrieken draaien 24/7, maar worden regelmatig stilgelegd voor reiniging en onderhoud.

Het heropstarten kan tijdrovend zijn, grondstoffen verspillen en de installatie kwetsbaar maken voor veiligheidsincidenten. Hoewel zeer bekwame operators de installatie in minder dan drie uur weer in bedrijf kunnen stellen en stabiliseren, is hun beschikbaarheid niet constant. Sinds de invoering van MPA zijn de handelingen van beste operators gereproduceerd en opgeslagen in Exapilot. De geautomatiseerde aanpak verkortte de gemiddelde opstarttijd van een distillatiekolom met 30 procent en de opstarttijd van een reactor met 70 procent. Omdat de opstartprocedures nu gedigitaliseerd zijn door middel van Exapilot, zijn ze consistent en reproduceerbaar, wat resulteert in veiligere operaties die niet afhankelijk zijn van de aanwezigheid van enkele belangrijke operators.

Nog meer voordelen van een autonome plant

Robbat: ‘In iedere fabriek is er altijd een omvangrijke Standard Operating Procedure (SOP) om de plant te kunnen bedienen. De SOPs zijn meestal dikke boekwerken die vaak over de jaren niet worden bijgewerkt met alle benodigde details. Een minder ervaren operator zal die SOPs letterlijk volgen met alle gevolgen van dien. De door de wol geverfde operator kan tussen de regels door lezen en voert ook andere handelingen uit die niet expliciet in het SOP document staan. De truc is om ook die zaken te verwerken en mee te programmeren in Exapilot.

Hiervoor biedt Yokogawa diensten om bedrijven te helpen handelingen van hun ervaren operators te registreren en te vertalen naar een automatische procedure.’

Wat voor impact heeft dit op de operators?

Robbat: ‘Het bijzondere is dat Exapilot geen bedreiging vormt voor operators. Integendeel. Met een geautomatiseerde plant wordt het werk minder stressvol en interessanter. En als ze tegenwoordig een fabriek bouwen, heeft deze meestal een veel hogere mate van automatisering dan bestaande fabrieken, dus ook oudere plants moeten meegaan met hun tijd. Daarbij hebben we in Europa en de VS een tekort aan operators, het is voor een plant moeilijk om gekwalificeerde mensen te vinden.’

Demoaanvraag Exapilot

Bent u naar aanleiding van deze voorbeelden overtuigd van de voordelen van een MPA oplossing zoals een veiligere werking en betere rentabiliteit van uw plant? En heeft u interesse in het standaardiseren en automatiseren van operating procedures op basis van best practices van ervaren operators? Kijk dan voor meer informatie op de pagina van Exapilot of vraag een demo aan voor onze MPA tool Exapilot via Solution Consultant Sina Robbat (info@nl.yokogawa.com). Hij laat u graag de mogelijkheden zien in een gesimuleerde context.


Picture credits: krunja-stock.adobe.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven