Plantmanagers streven continue naar verbetering van de productiviteit en de efficiëntie van fabrieksprocessen. Er is een groeiende behoefte aan oplossingen die het verzamelen van gegevens van apparatuur vereenvoudigen. Yokogawa heeft zich ingezet op dit vraagstuk. In 2019 werd de eerste Sushi Sensor gelanceerd – een compacte, draadloze vibratiesensor voor het meten van trillingen en oppervlaktetemperatuur. In juli 2020 kondigt Yokogawa ook de lancering van nieuwe druk- en temperatuursensoren in de Sushi Sensor Line-up aan. De nieuwe sensoren maken het online verzamelen van druk- en temperatuurgegevens van apparatuur (als tanks en ovens) mogelijk en vormen een aanvulling op de vibratiesensor. Deze smart sensor is ook geoptimaliseerd voor Industriële IoT toepassingen (IIoT). Maar hoe wordt de Sushi Sensor ingezet in fabrieken? Op welke assets kan deze toegepast worden en hoe realiseert het preventief onderhoud? In deze blog beantwoorden we 7 veelgestelde vragen over de Sushi Sensor.
Van waar de naam ‘Sushi Sensor’?
De Yokogawa Sushi Sensor is vernoemd naar sushi, een traditioneel Japans delicatesse dat rijst combineert met verschillende ingrediënten. Sushi is gecategoriseerd als bekwame en artistieke Japanse keuken, die in het Westen ook erg populair is geworden. Het is een bekend Japans gerecht die zorgvuldig wordt voorbereid en op een simpele manier geconsumeerd kan worden. Net zoals dit gerecht is de Sushi Sensor ook een compact, robuust product van hoge kwaliteit die eenvoudig te installeren is. Sushi kan verschillende soorten toppingen bevatten zoals: tonijn, zalm, inktvis etc. Ook bestaan er verschillende Yokogawa Sushi Sensoren voor het meten van diverse parameters zoals oppervlaktetemperatuur, trillingen en druk. Er zijn drie varianten van de Sushi Sensor:
- Draadloze vibratiesensor
- Draadloze temperatuursensor
- Draadloze druksensor
Waar wordt de Sushi Sensor voor gebruikt?
De Sushi Sensor wordt voornamelijk ingezet voor predictive maintenance op assets zoals pompen en motoren. Deze draadloze sensor verzamelt data één keer per uur. Zo kunnen operators procesafwijkingen vroegtijdig detecteren. De Sushi Sensor is geoptimaliseerd voor Industriële IoT toepassingen (IIoT) en maakt onderdeel uit het open IIoT programma JOIN – een totaaloplossing van consultancy, cloud, netwerk en sensoren. Door smart sensoren aan te sluiten op systemen zoals pompen en motoren, verzamelen ze data en gebruiken ze analytics of machine learning om fabrieksprocessen te optimaliseren. De sensor maakt gebruik van LoRaWANTM, een low-power wide-area (LPWA) draadloos datacommunicatieprotocol dat veel belangstelling trekt bij ontwikkelaars voor gebruik in IIoT-toepassingen.
Wat is LoRaWAN?
LoRaWAN is een van de communicatiestandaarden die een Low Power Wide Area (LPWA) wordt genoemd, die specifiek bestemd is voor IoT-communicatie waarbij kleine hoeveelheid data zoals sensor data worden verwerkt. Dankzij het lage stroomverbruik maakt het draadloze lange-afstandscommunicatie mogelijk. De Sushi Sensor kan eenvoudig worden gemonteerd worden op assets en faciliteert communicatie binnen grote fabrieksomgevingen.
Hoe is het anders dan ISA100 Wireless?
ISA100 Wireless is een draadloos communicatiesysteem dat geschikt is voor instrumenten van hoge snelheid en betrouwbaarheid. LoRaWAN maakt communicatie mogelijk over lange afstand. Met LoRa kunnen allerlei apparaten met het internet ‘praten’ zonder gebruik te hoeven maken van 3G of Wi-Fi. Het batterijverbruik is laag, het bereik is groot en de bandbreedte is beperkt. Via dit netwerk kan worden gecommuniceerd met draadloze sensoren waardoor er nieuwe toepassingen te maken zijn die nu tegen lage kosten ontwikkeld kunnen worden.
Waarom is het belangrijk om procesafwijkingen te detecteren?
Om tot een optimale bedrijfsvoering te komen is het cruciaal dat stilstandstijden tot een minimum, zo mogelijk tot nul, worden gereduceerd. Door het inzetten van smart-sensoren kan meer data tijdens het proces worden verzameld. In de olie- en gassector worden trilling sensoren als de Sushi Sensor gebruikt in draaiende apparatuur, zoals motoren, pompen, ventilatoren, enzovoort. De meeste van deze apparaten worden momenteel niet bewaakt. Onderhoudsmonteurs moeten de conditie van de apparatuur in de fabriek handmatig controleren. Echter wanneer de Sushi Sensors op deze apparaten worden gemonteerd, is handmatige inspectie overbodig. De onderhoudsmonteur gebruikt een dashboard om de status van alle aangesloten apparaten te bekijken. Er worden waarschuwingen weergegeven wanneer onderhoud nodig is. Zo voorkomt u ongeplande plantstilstand en bespaart u hoge onderhoudskosten.
Zijn er praktijk use-case voorbeelden?
De Sushi Sensor XS770A was geïnstalleerd op pompen voor zes maanden lang en verzamelde elk uur data over de oppervlaktetemperatuur, de trilling snelheid en de versnelling. Toen de versnellingswaarde toenam werd er alarm geslagen. De pomp werd direct gedemonteerd. Het resultaat? Het lager was gebroken. Zo heeft de klant een onverwachte plantstilstand voorkomen en flinke kosten kunnen besparen.
Hoe kan ik beginnen met asset monitoring met de Sushi Sensoren?
De beste manier om te beginnen met het bewaken van assets is via IIoT starter kits (JOIN Starter Kits) die Sushi Sensoren bevat. Deze kits zijn de perfecte kosteneffectieve en plug-and-play oplossing voor specifieke industriële toepassingen. Het bevat alles voor asset monitoring, van draadloze sensoren tot vroegtijdige waarschuwingen. De JOIN Starter Kit bevat:
- IIoT sensoren (bijv. Sushi Sensoren)
- 1 Private LoRaWAN gateway
- Dashboards
- Algorithms
- Email notifications
De JOIN Starter Kit is zeer geschikt voor plantmanagers die willen beginnen met IIoT om preventief onderhoud te realiseren. De starter kits worden verstuurd per post en zijn eenvoudig te implementeren met een ‘quick reference card’ en gedetailleerde instructies. De dashboards en algoritmes zijn al aanwezig voordat de hardware in de fabriek aankomt dankzij het gebruik van sjablonen. De klant krijgt een inlogaccount en kan direct beginnen met het monitoren. In het geval van een afwijking kan men direct een e-mail of SMS ontvangen.
Meer info of vragen?
Er zijn nu veel veranderingen gaande. Activiteiten die vroeger ‘alleen op de site kunnen’ worden nu vanaf de keukentafel begeleid. De convergentie van informatietechnologie en operationele technologie (ITxOT) speelt daarbij een grote rol. Dit houdt ook in dat we ons moeten aansluiten aan nieuwe technologieën. Heeft u nog vragen over de Sushi Sensor of het JOIN programma? Neem hier contact met ons op of volg JOIN op LinkedIn.
Gerelateerde producten en oplossingen
De Sushi-Sensor is een klein, compact, draadloos apparaat uitgerust met scan- en communicatiefuncties. Dit product is speciaal ontwikkeld voor het waarnemen van trillingen en oppervlaktetemperaturen van fabrieksapparatuur. De sensor bewaakt de bedrijfscondities van de apparaten online en draagt bij aan een beter onderhoud van uw plant.
JOIN is een open IIoT-programma die een totaaloplossing biedt van consultancy, cloud, netwerk en sensoren. Het is een gezamenlijke oplossing van Yokogawa en Perfact, waarin consultancy, kennis en de nieuwste technologieën samenkomen welk u een helder en actueel inzicht geeft in uw (werk)processen en staat van uw assets. JOIN is een essentieel onderdeel van de zogenaamde ‘smart factory’ met als resultaat een verhoging in veiligheid, technische betrouwbaarheid, performance, kwaliteit en duurzaamheid.