Safety en de kracht van herhaling

Een bekende marketingregel is dat je gemiddeld zeven keer met een boodschap in aanraking moeten komen, voordat je besluit om een product af te nemen. Een boodschap gaat immers al gauw verloren tussen alle prikkels die we de hele dag […]

herhaling

Een bekende marketingregel is dat je gemiddeld zeven keer met een boodschap in aanraking moeten komen, voordat je besluit om een product af te nemen. Een boodschap gaat immers al gauw verloren tussen alle prikkels die we de hele dag door te verwerken krijgen.

Tegenwoordig krijgen we dagelijks maar liefst 3.000 boodschappen op ons afgevuurd. Variërend van LinkedIn-advertenties tot tientallen e-mails. En wil je tussen al die prikkels en ruis dat informatie écht blijft hangen, dan moet de boodschap dus meerdere keren aankomen bij de ontvanger. Helemaal als informatie van levensbelang is zoals bij functional safety.

Sneeuwbal effect binnen functional safety

Als Functional Safety processen binnen een plant onjuist worden opgevolgd, kan er een sneeuwbal effect ontstaan met ongewenste consequenties. Daarom biedt Yokogawa al decennia Functional Safety trainingen. Een vakgebied waarbij mensen potentieel gevaarlijke processituaties of ongewenste proces gebeurtenissen moeten kunnen identificeren om ongevallen met soms grote gevolgen voor zowel mens, milieu en financiën te voorkomen.

Maar wat als deze safety training door iemand die verantwoordelijk is voor safety binnen een plant maar één keer gevolgd wordt? En er zelfs na één training een ‘certificaat voor het leven’ wordt verkregen? Dat klinkt verre van veilig. Iedereen weet hoe snel de wereld momenteel verandert. En hoewel langzamer, ook de procesindustrie blijft niet achter en verandert mee. Neem bijvoorbeeld de IEC-standaarden die betrekking hebben op proces-safety: die veranderen grofweg elke 10 jaar.

Functional safety kennis staat niet stil

De safety ervaring van de Yokogawa trainers gaat terug tot in de 60-er jaren van de vorige eeuw. Zij weten als geen ander dat als functional safety niet je fulltime baan is, dat dan je specifieke functional safety kennis snel vervaagd. En zo is het met bijna alle cursisten die zij in hun training gehad hebben.  Deze mensen zijn in hun dagelijkse werk niet 100% met functional safety bezig, maar misschien 5% of 10%.

TÜV Rheinland kiest voor de kracht van herhaling

Dat is de reden waarom alle course providers van de TÜV Rheinland Functional Safety trainingen het afgelopen jaar hebben gekozen voor de kracht van herhaling. Yokogawa is één van die door TÜV Rheinland geaccrediteerde course providers. Jaarlijks worden er 2 soorten trainingen georganiseerd: een training voor mensen betrokken in de engineering en realisatie fase en een training voor mensen in de operationele fase (de fase waarin de ongelukken/incidenten/rampen plaatsvinden). Deelnemers die de training goed volbrengen krijgen een officiele TÜV Rheinland certificering die na 5 jaar verlengd kan worden voor nog eens 5 jaar.

IEC-standaarden eisen zelfs een herhaling van training en assessment

10 jaar nadat de laatste training is gevolgd kunnen cursisten hun certificaat weer voor 10 jaar verlengen door het opnieuw bijwonen van een training en het maken van een examen. Zo voldoen zij volledig aan de competentie-vereiste uit de IEC-standaarden “re-training and re-assessing”. Om weer even een pas op de plaats te maken, de basisprincipes van functional safety te herhalen en samen met cursisten van andere bedrijven te zien dat het altijd veiliger kan! Zo kunnen wij er zeker van zijn dat degene die een TÜV Rheinland Functional Safety training gevolgd hebben en werken in de risicovolle proces industrie zoveel mogelijk up-to-date zijn. En spelen er safety gerelateerde vraagstukken waar ze zelf niet uitkomen, dan helpen we waar nodig met safety advies of assessments, want ook daar heeft Yokogawa jarenlange ervaring.

Het kan altijd veiliger

Safety specialist Niels Huttenhuis bij Yokogawa erkent het belang om TÜV Rheinland gecertificeerden 1 keer in de 10 jaar terug te zien:

Ik ben zelf fulltime bezig met safety en toch werd ik na 5 jaar weer verrast na mijn opfris training dat er een aantal dingen behandeld werden die nieuw voor mij waren of die ik was vergeten. Die spiegeling vond ik heel waardevol.”

Als je een boodschap wilt onthouden, moet je het herhalen

Martin Luther King, een van de beste speechers, wist het al: herhaling is een krachtige techniek om mensen te trainen en informatie over te brengen. Dus bent u actief in de proces industrie en verantwoordelijk voor de veiligheid, laat uw vakkennis dan regelmatig bijspijkeren. Dat redt mensenlevens. En Yokogawa helpt graag mee om de wereld een beetje veiliger te maken.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven