İşletimin giderek daha otonom hale gelmesi -bu konuda hemfikir olduğumuzu varsayıyorum- proses endüstrisinin birçok bölümünde geleceğe damgasını vuracak. Kesin olansa, bunun bir gecede gerçekleşmeyeceği. Makul olan, bu durumun Yokogawa’nın da izlediği yol olan otonom işletime adım adım yaklaşım şeklinde kendisini göstermesidir. Muhtemelen bu kadarında hepimiz hemfikiriz. Bunun nasıl olacağı ise halen bir soru işareti. Çünkü birçok şirket şimdiye kadar olduğu gibi uygulamaya geçirmekte zorlanıyor. Elbette halihazırda önemli ilerleme kaydetmiş ve geniş kapsamlı pilot uygulamalar başlatmış bir dizi büyük şirket var. Ama onlar da öncesinde bazı engelleri aşmak zorunda kaldı. Nihayet proses tesislerinin otonom işletimi tek başına ele alınacak bir şey değildir. Kapsamlı bir dijital dönüşüm stratejisine entegre edilmelidir.
Münferit dönüşümlerin mevcut durumu
Dijital dönüşümde kesinlikle tek bir doğru yol yoktur. Ayrıca karakteristikler her sektöre, hatta her şirketin kendisine hayli özgüdür. Ancak, şirketleri dijital dönüşüm yolunda akıllıca destekleyen genel adımların makul olduğu ortaya çıktı.
Bu bağlamda bazı soruların yanıtlanması o kadar da kolay değildir. Dönüşümün hedefleriyle, mevcut durumla ve ivedilikle kapatılması gereken boşluklarla ilgili sorular… Ancak aynı zamanda hangi çözümlerin esasen makul olduğu ve kısa veya uzun vadede beklenen faydayı sağlayacağı ya da çalışanların uygulama için hangi becerilere sahip olması gerektiği gibi sorular. Bu gibi sorular, özellikle şirketler için dijital dönüşümün henüz başında büyük zorluk teşkil eder. Yönetim desteğinin olduğunu ve en azından hem Endüstri 4.0’a yönelik temel bir anlayışın hem de dijital dönüşümün kurumsal stratejiye entegrasyonunun mevcut olduğunu, yani ilk adıma hakim olunduğunu varsayalım. Bu durumda olgunluk derecesi modelleri yukarıdaki soruları yanıtlamada hayli yardımcı olabilir. Ancak daha sonra da, mevcut stratejileri değişen koşullara çevik bir şekilde uyarlayabilmek için mevcut durumun incelenmesi esas hale gelir.
Olgunluk derecesi modelleri nasıl yardımcı olabilir?
Olgunluk derecesi modellerinin ne olduğunu ve şirketlerin kendileri için doğru modeli nasıl bulabileceğini VDI/VDE Dijital Dönüşüm Bölümü Başkanı Dr. Violett Zeller ile konuştuk.
Bana uygun modeli nasıl bulabilirim?
Bazıları internette ücretsiz olarak bulunan çok sayıda olgunluk derecesi modeli vardır. Bu yüzden buradan genel bir bakış elde etmek ve bir şirketin münferit talepleri için doğru olanı bulmak pek de kolay değildir. Dr. Zeller’in röportajda belirttiği üzere VDI/VDE 4000 yönergesi doğru modeli seçmenizde yardımcı olur. Dolayısıyla şimdilik taslak olarak mevcut olan yönergenin içeriğine kısa bir bakış atmakta fayda var. Yönerge, karar vericilere doğru Endüstri 4.0 olgunluk derecesi modelini seçme konusunda bir oryantasyon sağlamak üzere tasarlanmıştır. Böylece kendi olgunluk derecenizi belirleyebilir ve bunu bir yol haritası oluşturmak üzere temel alabilirsiniz.
Sayfa 1
konuya giriş yapar, seçim kriterlerini ve model türlerini açıklar ve okuyucu için seçim esnasında ve aynı zamanda modellerin uygulanmasında destek olacak temel bilgileri sağlar.
Sayfa 2
pratik seçimi destekler. Farklılaştırılmış karar kriterlerine göre ele alınan olgunluk derecesi modellerinin mevcut sınıflandırması ve bir soru kataloğu temelinde okuyucu kendisine uygun modeli belirleme olanağına sahip olur.
Sayfa 3
sayfa 2’de sunulan prosedürün uygulamasını vaka örnekleri aracılığıyla tartışır. Örnek bir şekilde karar verme sürecini, modellerin uygulamasını ve aynı zamanda ortaya çıkan bilgiyi gösterir.
Olgunluk derecesi modelleri, eylem alanlarını belirlemek ve dijital dönüşüm yolunu yapılandırmak için kıymetli araçlardır. Dijital dönüşümle birlikte ciro büyümesi, verimlilik artışı veya kaynakları azaltma gibi hangi hedeflere ulaşılacağı açık olmalıdır. Ayrıca bazı şirketler sürdürülebilirlik hedeflerinin peşinden gitmeye başlamıştır. Bu süreçte dijitalleşme, kaynakların korunmasını sağlayan kurumsal süreçlerin tasarlanmasına ve buna yönelik ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Proses endüstrisinde dijital dönüşüme dair başka konular da içeren bu blogda bize katılın.
Bir sonraki makalede, endüstriyel otomasyondan endüstriyel otonomiye giden yol hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Akıllı üretim: Sınırlar ortadan kalkıyor – gereklilikler kalıyor