We kunnen discussiëren over de mogelijkheden en kansen van digitale transformatie wat we willen: automatisering begint nog steeds bij technische processen in het veld en in de controlekamer. Maar de technologische vooruitgang gaat verder dan de klassieke automatisering met de piramidestructuur. Robuuste automatiseringstechnologie convergeert steeds meer met IT. Een paar jaar geleden werd dit niet stabiel en veilig genoeg geacht voor de proces industrie. De vraag naar meer flexibiliteit in de productie bewijst dit meer dan ooit. Architecturen worden meer modulair en gedecentraliseerd. Zonder concessies te doen op het gebied van functionele of cyber security. Dit moet ook in Industrie 4.0 behouden blijven, ongeacht of het concept zo modulair en gedecentraliseerd is.
Met netwerken is het mogelijk om economisch aantrekkelijke productie- en bedrijfsprocessen te realiseren
De afzonderlijke productie-installatie maakt al deel uit van een complex netwerk waarin automatisering en informatietechnologie steeds meer naar elkaar toe groeien. Deze netwerkvorming is noodzakelijk om bedrijven in staat te stellen economisch aantrekkelijke productie- en bedrijfsprocessen te realiseren. De integratie van gegevens over activiteiten, locaties, bedrijven en waardeketens zal nóg meer flexibiliteit en efficiëntie mogelijk maken. Hierbij maken remote-verbindingen onderhoud op afstand, gecentraliseerde bediening en bewaking mogelijk, net als ondersteuning van onderhoudswerkzaamheden via mobiele apparatuur.
Open en toch veilig
Netwerken worden dus steeds complexer, maar kunnen daardoor wel meer gegevens verwerken voor verdere toepassingen. Onze automatiseringspiramide is echter niet berekend op dit veelvoud aan mogelijke en vereiste gebruikssituaties. We moeten de piramide dus openstellen én beveiligen in iedere toepassingen waar het voordeel oplevert.
Over het algemeen moet in de procesindustrie een hogere mate van connectiviteit worden bereikt. Het doel is een snelle, gedecentraliseerde gegevensverwerking aan de rand van de automatiseringspiramide. Waarbij de assets van een procesinstallatie worden gecombineerd met grote hoeveelheden gegevens waaronder niet-procesrelevante diagnostische gegevens van de IIoT.
De netwerkinfrastructuur, hoe goed ontworpen ook, mag niet de bottleneck zijn bij de overdracht van deze gegevensvolumes naar bovenliggende cloudoplossingen. Edge-systemen die zijn aangepast aan de behoeften – en dan met name aan de nieuwe gebruikssituaties van procesautomatisering – bieden een betrouwbare oplossing op maat om gegevensstoringen en chaos te voorkomen.
Naast de veilige ontsluiting van automatiseringsstructuren verbeteren edge-systemen ook de productie met smart manufacturing gebruiksscenario’s
Slim onderhoud – integratie van IIoT-netwerken en implementatie van digitale, industriële diensten
Wereldwijde concepten voor bediening op afstand in combinatie met mobiele operaties
Optimalisatie op basis van kunstmatige intelligentie en Machine Learning
Flexibele productie door eenvoudige integratie en orkestratie van procesmodules
De overgang naar een open architectuur via edge-systemen biedt bedrijven in de procesindustrie de mogelijkheid om productieprocessen en operationele processen te optimaliseren. Deze overgang biedt ook een kans om de waarde van bestaande systemen en gegevens te ontketenen en te vergroten. Een industriële cloudarchitectuur weerspiegelt de interactie van bestaande en toekomstige systemen door fabrieks- en operationele processen af te stemmen op waardeketens. In tegenstelling tot conventionele concepten is de Digitale Transformatie (DX) architectuur gebaseerd op marktvereisten en klantenervaringen. Deze uitgebreide architectuur strekt zich uit van toepassingen en besturingsprocessen tot hardware en gegevens. Yokogawa ondersteunt zijn klanten bij de implementatie van deze architectuur met een breed scala aan diensten. Hieronder vallen onder meer advies, toepassingstechnologie, systeemintegratie, levering van producten, training en onderhoud.