Alleen al op de Yokogawa-stand op een WOTS event wisselen gemiddeld tweeduizend van deze kleine, zachte giveaways van eigenaar. Onze voorraad is meestal snel op, waardoor we niet in staat zijn om aan de vraag naar deze dikke mannetjes te voldoen met hun rare kapsel en groteske string. Toch is deze interesse in Sumo’s niet vreemd. Deze miniatuur sumoworstelaars zijn al lang een vaste waarde onder de Yokogawa promotieartikelen en bij onze relaties enorm populair.
De fascinatie en traditie die de echte sporters omringen, naar wie deze kleine Sumopopjes zijn gemodelleerd en die in Yokogawa’s thuisland Japan vaak de sterrenstatus genieten, zijn nog groter. Wat is de oorsprong van deze vechtkunst, die wordt beoefend door extreme zwaargewichten? En wat ligt er achter de talloze ceremonies en rituelen die deze worstelaars vergezellen?
De geschiedenis van Sumo
Niemand weet precies hoe Sumo is begonnen. De sport werd voor het eerst genoemd in een document genaamd de ‘Kojiki’, dat dateert uit het jaar 712 en beschrijft hoe het bezit van de Japanse eilanden werd bepaald door een worstelwedstrijd tussen de goden. De Kronieken van Japan, slechts acht jaar later geschreven, bevatten een verslag van de eerste Sumo-slag tussen de stervelingen.
Het lijkt erop dat worstelwedstrijden zich langzaam maar zeker ontwikkelden tot een traditie op religieuze feesten. En met de komst van de Japanse Sumo Association in 1926 werd de sport geleidelijk aan meer en meer gecommercialiseerd en ook professioneler. Hoewel er inmiddels wereldwijd een groot amateurcircuit bestaat, is Japan de thuisbasis van de Ozumo, het enige professionele competitiesysteem. Makuuchi, de hoogste divisie van de Japanse Sumo competitie, is de enige die onderverdeeld is in verschillende rangen. Want hoewel het gewicht van een sumoworstelaar erg belangrijk is, zijn er geen gewichtsklassen zoals bij westerse vechtsporten.
De term Sumo
Het gesproken woord Sumo heeft zijn oorsprong in het werkwoord sumau / sumafu, wat betekent ‘om te vechten’ of ‘te concurreren’. Sumo is ook de algemene Japanse term voor worstelen.
De spelregels en tradities van een Sumo wedstrijd
In 1578 werd een toernooi met meer dan 1500 worstelaars georganiseerd. Om te voorkomen dat de deelnemers elkaar in de weg zouden lopen, werden er cirkels op de grond getrokken met de naam ‘dohyo’. Dat is een cirkel van rijststrobalen met een diameter van 4,55 meter, gemonteerd op een platform. Rond de rand van de grens ligt een strook zand, zodat het makkelijk te zien is wanneer een worstelaar naar buiten stapt. In het midden staan twee witte lijnen, waarachter de worstelaars zich aan het begin van een gevecht moeten positioneren. Alle Sumo veldslagen worden begeleid door een ringscheidsrechter, die ondersteund wordt door vijf zijrechters.
Een wedstrijd is voorbij wanneer een deelnemer buiten de ring stapt, deze op een of andere manier aanraakt of wanneer een worstelaar zijn tegenstander dwingt om de grond te raken met een deel van zijn lichaam anders dan de onderkant van zijn voeten. De technieken die door Sumoworstelaars worden gebruikt zijn onder andere duwen, flippen, gooien, slaan of het afschudden van je tegenstander. De Japan Sumo Association somt momenteel 82 verschillende winnende technieken op. Een enkele wedstrijd duurt meestal maar een paar seconden en is veel korter dan de ceremoniële rituelen eromheen.
Net als de eeuwenoude tradities zijn deze rituelen een belangrijk onderdeel van elk Sumo-evenement. Zo zijn de ringceremonies zeer indrukwekkend, net als de symbolische zoutverstrooiing in de arena om de wedstrijd te zuiveren.
Een Sumo aanraken voor kracht en voorspoed
Sumoworstelaars worden Sumotori of Rikishi genoemd. De jonge mannen die worden gerekruteerd in speciale Sumo-opleidingslocaties, zijn verplicht om daar hun hele professionele carrière lang te trainen en te wonen. Niet alleen de sport zelf, maar elk aspect van het dagelijks leven is vanaf het begin sterk gereguleerd, met regels van de Japan Sumo Association. Zelfs de kleding van Sumoworstelaars wordt beheerst door een strikte etiquette. Een jonge worstelaar heeft zijn eerste wedstrijd rond zijn 15e, beginnend in de onderste divisie en werkend aan zijn weg naar boven. Zijn carrière eindigt meestal ergens tussen de 30 en 40 jaar.
Naast hun lichaamsbouw zijn Sumoworstelaars ook te herkennen aan hun kapsel, dat meestal wordt geassocieerd met de Edo-periode en de samurai. Hun traditionele Japanse klederdracht is eveneens onderscheidend en wordt bepaald door hun rang. Ze worden als gelukbrengers gezien en een aanraking zou zorgen voor kracht en voorspoed.
Enorm lichaamsgewicht tot wel 372 kilo en toch wendbaar
Zwaar lichaamsgewicht en een laag zwaartepunt worden beschouwd als de beste fysieke kwalificaties om een Sumo te worden. Het typische beeld van deze worstelaars wordt daarom gedomineerd door hun grote omtrek en lichaamsgewicht. Naast dikke benen en heupen, hebben ze vooral enorme buiken. Om deze ontzagwekkende lichaamsbouw te bereiken, eten en drinken ze volgens een speciaal gewichtstoename dieet gedurende hun hele carrière. Het gemiddelde gewicht ligt momenteel rond de 150 kilo. De zwaarste worstelaar ooit in Sumo was 2,04 meter hoog en had een officieel gewicht van meer dan 320 kilo. Hij zou een piek van 372 kilo hebben bereikt.
Sumoworstelaars hebben vaak last van gewrichtsproblemen of hartaandoeningen als gevolg van hun enorme gewicht. Toch is extreme lichaamsmassa op zich niet voldoende; een worstelaar moet ook veel explosieve kracht en enorme technische vaardigheden hebben. Ze hebben niet alleen zeer goed ontwikkelde spieren, maar zijn ook wendbaar en kunnen zelfs de spagaat (!) uitvoeren.
Afhankelijk van hun rang verdienen Sumo’s zo’n 7.500 tot 20.500 euro per maand. Echter, zodra de hoofdrolspelers de succesladder beginnen te beklimmen, zullen hun totale inkomsten waarschijnlijk een stuk hoger zijn dankzij het prijzengeld, de bonussen en sponsoring.