Digitale transformatie… waar te beginnen? Allereerst: maak u niet druk:
- u zult het ideale moment voor digitalisering niet missen, want zoiets bestaat gewoon niet
- uw bedrijf is niet te klein en niet te groot voor digitale transformatie (DX)
- ik begin deze blogpost-reeks niet om de ontwikkeling van de industrialisatie van Industrie 1.0 naar 4.0 uit te leggen.
Al tien jaar wordt er gesproken over digitale transformatie, ook wel Industrie 4.0. Wat toen begon als een toekomstproject voor uitgebreide digitalisering, vindt nu plaats als een transformatie in de hele samenleving en vestigt zich ook in de industrie. Vooral de afgelopen twaalf maanden hebben hierin opnieuw een enorme impuls gegeven. Zo heeft de pandemie de digitale communicatiestrategie van bedrijven wereldwijd met gemiddeld zes jaar versneld.
De weg van industriële automatisering naar industriële autonomie
Digitale transformatie biedt kansen op alle gebieden voor bedrijven om zich aan te passen en te ontwikkelen in de wereld van snel veranderende markten en technologieën. De voortdurende verdere ontwikkeling van digitale technologieën opent nieuwe kansen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, maar ook op het gebied van engineering, marketing, logistiek verkoop en services en tevens als het gaat om waardeketens. In de procesindustrie duurt het misschien iets langer dan in andere industrieën, maar de voordelen zijn veel groter.
Het gaat om de toepassing van digitale technologieën. Het gaat erom mensen in staat te stellen processen te optimaliseren en systemen of organisaties te automatiseren. Met de digitale transformatie komt de procesindustrie tot wat we ‘Smart Manufacturing’ noemen. Smart manufacturing in de procesindustrie vraagt om een geïntegreerde, contextuele architectuur. Dit betekent het naar elkaar toegroeien, zelfs samensmelten van OT en IT. Dit veronderstelt de openheid en bereidheid om het disruptieve karakter van eerdere architecturen te accepteren. Voor veel eindgebruikers is het doel autonoom opereren, oftewel de implementatie van intelligente processen. Bij Yokogawa noemen we de transitie of het pad van industriële automatisering naar industriële autonomie IA2IA. Alle bedrijven bevinden zich in een bepaalde fase van geautomatiseerde operatie als uitgangspunt. Bekijk de volgende animatie en ontdek in welk “stadium” van de IA2IA-reis u zich met uw productie bevindt.
De automatiseringsgraad binnen de procesindustrie is al zeer hoog en de implementatie van de automatiseringspiramide is dienovereenkomstig ingericht. De verdere stappen naar slimme productie vereisen het gebruik van moderne technologieën en het vermogen om digitale transformatie tot stand te brengen. Zoals eerder vermeld, begint het allemaal met de acceptatie van het feit dat onze geliefde automatiseringspiramide daarvoor te rigide is.
Er is geen magische formule voor het implementeren van digitale transformatie (DX)!
Elk bedrijf is uniek in de manier waarop ze hun bedrijfsstrategie in daden omzetten. Bedrijven hebben tegenwoordig ook verschillende niveaus van digitale volwassenheid. Dit heeft te maken met het aantal gedigitaliseerde processen dat het bedrijf al heeft. De digitale volwassenheid varieert sterk, afhankelijk van de branche en de bedrijfsgrootte. Dit betekent echter niet dat hoe groter het bedrijf, hoe hoger de mate van digitale volwassenheid. De bereidheid tot digitale transformatie is dus niet afhankelijk van de grootte en het kapitaal van het bedrijf.
“Wie blijft doen wat hij al kan, blijft altijd wat hij al is.”
Henry Ford
Veel meer bepalend is de competentie om te veranderen van de mensen in het bedrijf. Is er de bereidheid en de juiste houding om niet alleen het pad van continue verandering te bewandelen, maar om deze ook vorm te geven? Alleen de benodigde technologieën hoeven dan nog te worden ingezet, aangepast en toegepast. Grote ontwikkelingen zijn daarbij eigenlijk niet meer nodig. Het is niet een kwestie van uitfilteren hoeveel mensen de verandering willen, maar wie wil veranderen. Dit gegeven laat zien dat er niet alleen een visie en een plan beschikbaar moet zijn. Veeleer staat de uitvoering – het maken – op de voorgrond. Succes is haalbaar en realistisch. En ja, het brengt ook risico’s met zich mee. Want in zo’n snel veranderende onzekere omgeving bestaat honderd procent beveiliging niet.
En precies wat Erica de Jong ooit zei, is van toepassing:
“Het ergste is: Als je niets riskeert, riskeer je nog meer.”
Volg ons hier op deze blog site met meer onderwerpen over digitale transformatie in de procesindustrie. Lees over het verschil tussen automatisering en autonomie en over het volwassenheidsmodel, NAMUR Open Architecture, flexibele productie en use cases van Digital Twins. En lees vervolgens over de belangrijkste aspecten én kansen van industriële autonomie.
5G is onderweg – alles wat u moet weten over het mobiele netwerk van morgen