Amersfoort, Nederland - 27 januari 2022
Yokogawa onthult de resultaten van zijn nieuwste wereldwijde eindgebruikersonderzoek naar de implementatie van industriële autonomie in de procesindustrie. Uit de enquête blijkt dat het aantal fabrikanten dat werk maakt van industriële autonomie duidelijk toeneemt, en dat men zich in hoge mate bewust is van de verwachte voordelen op het gebied van milieuduurzaamheid.
De wereldwijde enquête werd gehouden in zeven markten (China, Europa, India, Japan, Saudi-Arabië, Zuidoost-Azië en de VS) onder 534 respondenten van 390 bedrijven uit de sectoren chemie en petrochemie, biowetenschappen, olie en gas, stroomopwekking en hernieuwbare energie.
Belangrijkste inzichten
Wat milieuduurzaamheid betreft, verwacht 45% van de respondenten dat industriële autonomie een aanzienlijke impact zal hebben en nog eens 36% verwacht een gematigd effect op het gebied van dynamische energie-optimalisatie, waterbeheer en emissiereductie. Daarentegen verwacht slechts 6% dat industriële autonomie geen enkele invloed zal hebben op de duurzaamheid van het milieu.
De implementatie van industriële autonomieprojecten begint in een stroomversnelling te komen: 51% van de ondervraagde respondenten schaalt nu de implementatie op in meerdere faciliteiten en bedrijfsfuncties en nog eens 19% meldt dat ze in ten minste één faciliteit of bedrijfsfunctie zijn geïmplementeerd.
Hoewel productiviteitsverbeteringen in productie- en verwerkingsprocessen naar verwachting de komende drie jaar het hoogste rendement op investeringen (ROI) in digitale transformatie zullen opleveren - met 31% die dit gebied als eerste rangschikt en nog eens 20% die het op de tweede plaats zet - is gezondheid, veiligheid en milieu in opkomst als een belangrijk onderdeel van ROI, met 26% die het als eerste en 13% als tweede plaatst.
Met de aanhoudende COVID-19-pandemie is het vergroten van de mogelijkheden voor operaties op afstand een belangrijke factor in industriële autonomie. Uit het onderzoek blijkt dat een derde (33%) van de fabrikanten externe activiteiten op afzonderlijke locaties heeft geïmplementeerd en 31% op meerdere locaties heeft geïmplementeerd in verband met industriële autonomie.
C-level management speelt een sleutelrol in de autonome planning op fabrieksniveau, waarbij de respondenten zeggen dat de Chief Executive Officer (38%), Chief Technical Officer (34%) en Chief Information Officer (31%) de primaire eindbeslissers zijn. Deze besluitvormers worden ondersteund door technische professionals op senior niveau, waarbij 43% zegt dat de Chief Digital Officer een aanzienlijke invloed heeft op beslissingen over autonomie op fabrieksniveau.
"Het is verheugend om uit ons laatste onderzoek te zien dat milieuduurzaamheid naar voren komt als een gebied waarop de verschuiving van industriële automatisering naar industriële autonomie, die we IA2IA noemen, naar verwachting een aanzienlijke positieve impact zal hebben", aldus Tsuyoshi Abe, senior vice president en hoofd van het marketinghoofdkwartier bij Yokogawa. "Over het algemeen geeft onze enquête echter ook aan dat een van de grootste uitdagingen bij het implementeren van industriële autonomie het ontbreken van een duidelijke routekaart is, waarbij bijna de helft het als hun belangrijkste uitdaging ziet. Dit onderstreept het belang van een gedefinieerde routekaart naar industriële autonomie en het vinden van de juiste partner om deze te ontwikkelen."
Het onderzoeksrapport kan worden gedownload van de volgende website: www.yokogawa.com/ia2ia
* het wereldwijde eindgebruikersonderzoek naar de implementatie van industriële autonomie werd in opdracht van Yokogawa door onderzoeksbedrijf Omdia in september 2021 uitgevoerd onder 534 respondenten van 390 bedrijven in zeven wereldwijde markten: China, Europa, India, Japan, Saoedi-Arabië, Zuidoost-Azië en de VS. De respondenten bestonden uit fabrikanten/eindgebruikers, OEM's en systeemintegratoren in de sectoren chemie & petrochemie, biowetenschappen, upstream en midstream olie & gas, raffinage, stroomopwekking en stroomopwekking uit hernieuwbare energie. De respondenten van de enquête waren werkzaam in IT-management, operations/project/plant management en bedrijfsmanagement.